Cuma, Nisan 10, 2009

Stella McCartney - Lucky Spot

Stella McCartney kişisini Paul Amca'nın kızı olarak seneler önce tanımıştım bir ara. Sonra tanımazlıktan elmeye başladım zira Adidas'a yaptığı o berbat tasarımlardan sonra kendisinin telefonlarını açmamaya ve gördüğümde başımı çevirmeye karar vermiştim. Kalbini kıracağıma görüşmem daha iyiydi zaten.



Sonunda geçende gördüm ki değişik bir şeyler yapmış kendisi. Şu gördüğünüz atı tasarlamış. Şu artık her yerde adı geçen, 5 TL'lik malların üzerindeki taşların da bunlardan olduğu iddia edilen Swarovski kristallerinden - nedir bu taşların başka kristallerden farkı anlamış değilim, benim kristal deyince aklıma gelen dandik anne, anneanne vazosu şekerliği falan - böyle bir at enstallasyonu yapmış kendisi. 2004'te İngiltere'de Belsay Kalesi'ndeki özel bir sergi iin tasarlanmış Lucky Spot aslında. Enstallasyonlarla aram çok çok iyi değildir. Özellikle de pop art'ı hala pişirip pişirip önümüze sunan seri üretim sanatçılarından pek hazzetmem ama hiçbir işlevi olmasa da, sevimsiz ve kitsch görünen Jeff Koons saçmalıklarından daha hoş görünmekte Lucky Spot.



At demişken, geçen gün Ayça'nın bana yaptığı testte at görünce sevip, okşayıp sonra ona bir de sahip yaratıp o sahibe dönerek "çok güzel bir at bu iyi bakın ona" diyor ve uzaklaşıyordum. Başka birisi ise küpün içinden yansıtılan bir at hologramı yaratmıştı. O kadar doğru gelmişti ki o anda bu kurgu bana. Herkes ne yapıyorsa kendi kendine yapıyor zaten. Herkesin kurgusunda atlar küplerden çıkan bir hologram olsa veya böyle kristallerden el yapımı olsa ama olan atların içinde en güzeli o olsa ne kadar sağlıklı insanlar olurduk diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Sanırım bu atın bana güzel gelme sebeplerinden biri de yine aynı testte bana anlatmam söylenen küpün parçalarının böyle kristalden oluşu ve sanki bu atın da o küpün parçalarından oluşmuş gibi görünmesi olabilir.



Testi bilmeyenler ne anladılar bu yazdıklarımdan bilmiyorum ama bir yol, bir kase, bir küp, bir at, su, akvaryum ve boşluktan oluşuyor test ve her birinin psikolojik olarak ayrı ayrı anlamı var. Kim çıkarmış bu testi bilemiyorum ama birilerine yapıp dediklerinin o insanın kişiliğiyle uyumlu olduğunu görünce insan çok eğleniyor. Stella da demek ki kendi kendine birilerini yarattığını bilenlerdenmiş. Aferin.

1 saçmalayan daha çıktı:

Ayça dedi ki...

hihi

ne demis sair

he said its all in your head
i said so is everything but he didnt get it


bide synechdoche new yorktan da bisiler hatirlatti bu postun bana

ne ilham verici atmis bu