Çarşamba, Ocak 04, 2006

Pop nedir ki Avant'ı olsun?!

hemen söyleyeyim, başlık okuduğum bölümü duyduktan sonra ilk tepki olarak "amerika'nın kültürü mü var? ahahahaha"cı gerizekalılara ithaf edilmiştir.

az önce ipek'e dediğim gibi, çeviri çok zahmetli bir iş olsa da sonuçlandığı anda inanılmaz bir tatmin hissi ile dolduruyor yapanın içini. o metin artık sizin oluyor. tüm sözdizimlerini, noktasına virgülüne varana kadar sahiplenebiliyorsunuz yazarı kadar. çünkü ona yeni bir dil ve kültürde can veren kişi siz oluyorsunuz... özellikle de elinizde olan orijinal metnin üzerindeki oynamalara ve kelimelerin farklı bir dildeki anlamlarını bir ok çizimi mesafesinde gördüğünüzde içinizdeki "küçük dağları ben yarattım" düğmesine basılıyor bir anda. kendinizi ikiye ayrılmış bir dünyanın her iki tarafının da efendisi gibi hissediyorsunuz.

ama tabii öte yandan, o çeviriler yapılırken hiç de öyle hissetmiyorsunuz çünkü oradan oraya, o sözlükten bir diğerine, o metinden diğerine yapılan geçişler sonrası ambale olmuş beyniniz ara ara "eeh eytere bea!" tepkileri veriyor. çeviri yaparken dışavurumlar çok şiddetli ama bir o kadar da pasif agresif olabiliyor. bir yandan başladığınız o lanet işi bitirmye çalışıyorsunuz bir yandan da bir tarafınız "amaaan başlarım bu aşkın ızdırabına. bırak hadi şunu bırak bırak!" nidalarıyla sizi caydırmaya çalışıyor. ama hayır! "caymak yok" düsturuyla başlanan metnin sonuna kadar bu ikilemle cebelleşiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz ki son cümledesiniz... evet o zaman dünyalar sizin oluyor ve itiraf ediyorum ki en zoru da en son cümle olduğunu bildiğiniz cümleyi çevirmek oluyor. bitmiyor bitmiyor bitmiyor bir türlü! inanılmaz değil mi?

velhasıl anlayacağınız üzere sevgili imagine room sakinleri, yine yeni bir çevirinin daha sonuna gelmiş bulunuyorum. hatta evet teslim bile ettim kendisini. çevirinin başlığı ise şuydu:

AVANT-POP MANIFESTO:
THREAD BARING ITSELF IN TEN QUICK POSTS

By Mark Amerika

eğlenceli bir metin aslında. çok da ilgi çekici noktalar var. bulursanız okuyun bir yerlerden diyeeğim çünkü sayfalarca yazıyı burada copy paste yapmak istemiyorum.

iyi öğledensonrasıhayalleri size!

0 saçmalayan daha çıktı: